Stemmen bij gemeentelijke verkiezingen moet makkelijker worden voor mensen met een beperking. Politieke partijen in de gemeente Eindhoven gaan zich hiervoor inzetten bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Zij deden deze toezegging 15 maart jl. tijdens het goedbezochte politieke debat `Komt u op voor mensen met een beperking?’ van Platform VG Zuidoost-Brabant.
In aanloop naar de gemeentelijke verkiezingen van 21 maart heeft het Platform alle politieke partijen die in Eindhoven meededen aan de gemeentelijke verkiezingen uitgenodigd hun standpunten te laten horen tijdens een debat. En te laten zien hoe zij opkomen voor mensen met een beperking. Maar liefst twaalf van de zestien Eindhovense partijen gaven gehoor aan de oproep van het Platform en gingen 15 maart met elkaar in discussie. Leidend hiervoor was het verdrag van de Verenigde Naties voor mensen met een beperking. In dit verdrag zijn acht verwachtingen beschreven: goed wonen voor iedereen, investeer in onderwijs, gelijke kansen op werk en inkomen, organiseer toegankelijke en betaalbare zorg, zorg dat regelingen op elkaar aansluiten, voorkom meerkosten door de beperking, verwijs helder naar onafhankelijke cliëntenondersteuning en breng de basis op orde.
Ervaringsverhalen delen
Onder leiding van Ton Horn gingen de Eindhovense politici in debat. Natuurlijk staken alle partijen figuurlijk hun duim op voor de verwachtingen, maar een concrete invulling van deze onderwerpen in partijprogramma’s laat nog regelmatig te wensen over. En welke verbeteringen en acties zien we daadwerkelijk in de dagelijkse praktijk? Vertegenwoordigers van politieke partijen willen graag in gesprek om beter op de hoogte te zijn van knelpunten die mensen met een beperking ervaren en van hun wensen. Dan kunnen zij beter opkomen voor mensen met een beperking. `We moeten het vragen aan de mensen om wie het gaat’, aldus de partijen. Ook zetten ze in op meer contact tussen wethouders en ambtenaren en de mensen die zorg nodig hebben, vragen hebben of moeilijkheden ervaren.
Het Platform VG Zuidoost-Brabant gaat graag in op de uitnodiging van de politiek om ervaringsverhalen te delen. Natuurlijk samen met leden, cliënten en mensen uit hun directe omgeving. Heeft u vragen of wilt u samen met het Platform ervaringen delen met Eindhovense politici, neem dan contact met Ad den Hartog en Esther Liebregts van het Platform VG Zuidoost-Brabant via secretariaat@platformvgzuidoostbrabant.nl
Nederland ondertekende in 2016 het verdrag van de Verenigde Naties (VN) voor mensen met een beperking. Hierdoor hebben mensen met een beperking wettelijk het recht om zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de samenleving en op eenzelfde manier kunnen deelnemen aan de samenleving als alle andere inwoners. De VN willen hiermee een inclusieve samenleving bevorderen voor iedereen.
Naast de landelijke overheid hebben gemeenten een belangrijke rol bij de invoering van het VN-verdrag en concrete acties. Veel gemeenten zijn intussen gestart met het opstellen van een zogenoemde inclusie agenda. Het doel hiervan is te komen tot een samenleving waaraan iedereen kan meedoen en waardering krijgt. Ongeacht je leeftijd, culturele achtergrond, inkomen, geloof, seksuele voorkeur, je talenten of beperkingen.
Het Platform kijkt terug op een zeer geslaagde avond, waar ook goede contacten zijn gelegd met diverse politieke partijen.
Toegankelijkheid Eindhoven voor mensen met een beperking moet beter
Voorzieningen in Eindhoven zijn niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat mag je concluderen uit het feit dat de stad op plaats 31 staat van gemeenten die zijn beoordeeld op fysieke toegankelijkheid. Eindhovense politici betoogden 15 maart tijdens het politieke debat van het Platform VG dat toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel en mensen met een verstandelijke beperking in Eindhoven beter kan en moet. Dan kan onder andere door rekening te houden met toegankelijkheid bij nieuwbouw van woningen en door betere afspraken te maken met wooncorporaties voor het goed benutten van aangepaste woningen, aldus de politieke vertegenwoordigers. Kijk ook naar mogelijke nieuwe vormen van samen wonen en samen leven van ouderen, mensen met licht verstandelijke beperking en andere bewoners in de eigen wijk.
Enkele discussiepunten uit het politieke debat van Platform VG Zuidoost-Brabant:
Investeer in onderwijs
Zo dichtbij huis mogelijk naar school, meer hulp aan kinderen die dat nodig hebben en leerlingenvervoer dat goed is geregeld. Standpunten waar Eindhovense politieke partijen zich hard voor willen maken. Ook is gepleit voor meer scholing aan leerkrachten en docenten om kinderen met onder andere autisme, adhd en faalangst beter te kunnen begeleiden.
Gelijke kansen op werk en inkomen
Eindhovense politici roepen werkgevers op binnen hun bedrijf of organisatie te kijken naar mogelijkheden om mensen met een beperking te laten werken. `Die mogelijkheden zijn er écht,’ meent de politiek. Het is belangrijk om onderdeel van de samenleving te kunnen uitmaken, mee te doen en structuur te hebben in je leven door een baan of zinvolle daginvulling. `Kijk naar wat iemand wél kan. Bedrijven moeten in actie komen en we moeten bedrijven hierop aanspreken’, aldus vertegenwoordigers van politieke partijen. Het moet werkgevers wel makkelijker worden gemaakt om mensen met een beperking in dienst te nemen. `Dus geen woud aan regels voor werkgevers die deze stap willen zetten.’ Bovendien is de gemeentelijke organisatie zelf aan zet als het gaat om het aanbieden van werk aan mensen met een beperking.
`Onafhankelijke cliëntondersteuning waanzinnig belangrijk’
Alle politieke partijen in Eindhoven zijn het eens: de gemeente moet beter communiceren over onafhankelijke cliëntondersteuning (oco) en zorgen dat alle betrokkenen goede en begrijpelijke informatie krijgen. WIJ Eindhoven heeft meer specialisten nodig die mensen met een vraag beter kunnen helpen, aldus de politici. `Onafhankelijke cliëntondersteuning is waanzinnig belangrijk’.