Activiteiten Platform VG Zuidoost-Brabant 2017
De gemeente Eindhoven heeft in 2017 het Platform VG Zuidoost-Brabant de opdracht gegeven om twee projecten te gaan uitvoeren: het project `onafhankelijke cliëntondersteuning’ (OCO) en het project `licht verstandelijk beperkten’ (LVB). De doelstellingen en behaalde resultaten in 2017 leest u in dit verslag. Aan het einde van het verslag vindt u nog een korte beschrijving van andere activiteiten die het Platform heeft ontplooid.
Project `onafhankelijke cliëntondersteuning’
Doelstellingen:
- Coördineren van het aanbod van onafhankelijke cliëntondersteuning aan de primaire doelgroep en waarborgen van de kwaliteit ervan.
- Toerusten van vrijwilligers waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om onafhankelijke cliëntondersteuning te bieden.
- Inwoners van Eindhoven worden persoonlijk ondersteund door onafhankelijke cliëntondersteuners.
- De primaire doelgroep ontvangt passende ondersteuning op de hulpvraag.
- Vrijwilligers zijn getraind als onafhankelijke cliëntondersteuners om aan de specifieke behoeften van de doelgroep te kunnen voldoen.
- Onafhankelijke cliëntondersteuners worden ingezet en worden doorlopend ondersteund met deskundigheidsbevordering.
Resultaten project OCO in 2017:
- Opzetten van organisatie/bureau Platform en het cliëntregistratiesysteem als onderdeel van relatiebeheersysteem. Intake, doorverwijzing en opvolging van 60 cliënten;
- Onderwerpen die zich aandienen oppakken, relevante bijeenkomsten bijwonen, actieve inbreng tonen en adviseren vanuit cliëntperspectief.
- Voorlichting, informatieverspreiding en communicatie: de website vernieuwen en actueel houden. Nieuw ontwerp voor de nieuwbrief nieuwsbrief, huisstijl introduceren en consequent gebruiken. Nieuwsbrieven verspreiden, docu-alerts wekelijks doorsturen, mailinglijst nauwkeurig bijhouden. Voorlichtingsbijeenkomsten en workshops organiseren.
- Het opzetten van een kenniscentrum met samenwerkingspartners en het opzetten van een ervaringsdeskundigenpool.
- Expertise ontwikkelen: het Platform VG heeft regelmatig overleg met landelijke koepels zoals Ieder(in), KansPlus en Sien om de eigen deskundigheid en kennis op peil te houden en om actuele landelijke ontwikkelingen te volgen en daaraan een steentje bij te dragen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de publicaties van de landelijke organisaties.
- Meer ruchtbaarheid geven aan vrijetijdsactiviteiten voor de doelgroep LVB. In december 2017 heeft het Platform VG met een aantal partners in Eindhoven een werkgroep LVB gevormd. De deelnemers zijn Carrousel, Leuk je te ontmoeten, CKE, Wasven Boerderij, MEE, Lunetzorg en Platform VG. De werkgroep wil in eerste instantie informatie over vrijetijdsbesteding uitwisselen. De organisaties bekijken waar nog meer samenwerking gewenst is.
Project `licht verstandelijk beperkten’ (LVB)
Voor het project LVB is de volgende opdracht geformuleerd: ervaringsdeskundigen worden intensief begeleid om samen het netwerk verder op te zetten en andere ervaringsdeskundigen te betrekken. Het netwerk heeft tot doel dat de stem van ervaringsdeskundigen duurzaam hoorbaar is. Vanuit het netwerk worden signalen uit de doelgroep in beeld gebracht, gedeeld en opgepakt.
De hoofddoelstelling van het project is de positie versterken van burgers met een LVB en hun directe omgeving en daarnaast wil het Platform VG Zuidoost-Brabant een voorzet geven om de betrokken organisaties rondom deze doelgroep met elkaar in verbinding te brengen.
Resultaten project LVB in 2017
- Stakeholders benaderen en draagvlak creëren voor de doelgroep LVB, een bijeenkomst beleggen, toezeggingen van alle stakeholders, vervolgafspraken en taakverdeling vastleggen.
- Het Platform VG heeft in de oriëntatiefase:
- informatie verzameld via verschillende kanalen en websites zoals netwerken/ platforms/ (wetenschappelijke) onderzoeksinstituten/ overheden over LVB in het algemeen en in relatie tot verschillende levensdomeinen;
- de Werkgroep Sociaal Domein van Platform VG ondersteund in hun zoektocht naar specifieke informatie over LVB bij de regiogemeenten;
- het initiatief Kiesrecht voor VG ondersteund met achtergrondinformatie over de belemmeringen die de specifieke groep LVB ondervindt;
- de mogelijkheden voor daginvulling/vrijetijdsbesteding voor LVB (extramuraal) in Eindhoven onderzocht;
- deelgenomen aan de bijeenkomsten voor de doelgroep LVB die zijn georganiseerd door samenwerkingspartners in de stad en in de regio. Op deze manier is de kennis bij het Platform VG toegenomen en is de zichtbaarheid en vindbaarheid van het Platform vergroot. Het Platform heeft meer inzicht gekregen in het aanbod voor de doelgroep LVB in Eindhoven. Dit heeft er mede toe geleid dat het Platform ook verbindingen kan leggen en legt tussen verschillende samenwerkingspartners
- Samenstellen focusgroep als voorloper van het te vormen netwerk.
Voor de werving van ervaringsdeskundigen voor een focusgroep LVB heeft het Platform VG in eerste instantie de zorgorganisaties in de regio benaderd. De groep groeide door wervingsinitiatieven van leden van het Platform. De groep is in 2017 vijf keer bij elkaar is geweest. Er zijn drie trouwe leden die per vergadering worden vergezeld door vijf minder frequente leden. Via deze groep mensen heeft de focusgroep en het Platform vele volgers op afstand. Het uitgangspunt voor de focusgroep is dat de ervaringsdeskundige deelnemers, met enige ondersteuning en sturing, zelf bepalen wat de inhoud en de vorm van de focusgroepbijeenkomsten zijn. Dit werpt langzaam maar zeker vruchten af. Dit heeft in 2017 geleid tot verschillende activiteiten:
* een voorlichtingsbijeenkomst (31 oktober 2017) voor ongeveer 20 wijkagenten van Team Noord, mede verzorgd door een ervaringsdeskundige;
* een bezoek aan het ministerie van VWS (31 oktober 2017) waar de ervaringsdeskundige is ontvangen door zeven beleidsmedewerkers van verschillende departementen van SZW en VWS.
* een opening, mede verzorgd door twee van onze ervaringsdeskundigen, bijgestaan door de wethouder Renate Richters. De focusgroep heet `Steunwiel’, een naam die de ervaringsdeskundigen zelf hebben aangedragen. Het netwerk breidt zich als een olievlek uit.
– Inventarisatie van en meewerken aan onderzoeken
- Het rapport `Weten is nog geen doen’ (april 2017) van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid vat de landelijke situatie samen wat betreft (zelf)redzaamheid van onder andere de doelgroep mensen met een LVB. Eindhoven is geen uitzondering op de in dit rapport aangehaalde knelpunten. Het meest opvallende knelpunt is de herkenbaarheid van de doelgroep en de meetinstrumentaria c.q. criteria waarop men zich baseert om de doelgroep te benoemen. SCIL Screener lijkt vooralsnog een goed instrument te zijn om in te zetten naast de Zelfredzaamheidsmatrix bij een vermoeden van LVB. Dit wordt nader onderzocht om een gedegen advies uit te kunnen brengen naar de samenwerkingspartners en het gebruik ervan te promoten.
- Om ervoor te zorgen dat er betrouwbare kwantitatieve gegevens beschikbaar komen heeft het Platform VG het voortouw genomen om samen met andere partners helderheid te krijgen over de demografische gegevens en de specifieke behoeften per deelgroep in Eindhoven en in de regio. Dit is per brief onder de aandacht gebracht van de regiogemeenten. Op bescheiden schaal is het Platform VG al begonnen met de registratie van haar cliënten. Deze registratie wil het Platform geanonimiseerd beschikbaar stellen aan de gemeente. Er zal pas een significant resultaat worden geboekt wat betreft kwantitatieve gegevens als WIJ Eindhoven haar registratiesysteem verfijnt op kenmerken van doelgroep en deze geanonimiseerd kan aanleveren. Het Platform VG is bereid om medewerking te verlenen aan bestaande c.q. nog te ontplooien initiatieven in de stad en in de regio.
- Het Platform VG neemt 8 februari 2018 deel aan een symposium dat Fontys Hogeschool Sociale Studies organiseert in samenwerking met de gemeente Eindhoven, gemeenten in de regio, ORO en MEE. Tijdens het symposium worden resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar hoe jongeren met een licht verstandelijke beperking beter in beeld kunnen blijven van gemeenten en sociale professionals.
Naast de projecten OCO en LVB heeft het Platform VG Zuidoost-Brabant in 2017 nog andere activiteiten uitgevoerd. Zie het verslag van de Algemene Ledenvergadering 24 april 2017, en de nieuwsbrief van het Platform VG december 2017.