Beste mensen, leden van het Platform,

Na een koud voorjaar is het in juni eindelijk beter weer geworden. Ook met de corona-pandemie gaat het met sprongen vooruit. De samenleving wordt positiever en ook bij de zorginstellingen en andere vormen van zorg waar ons kind of broer/zus verblijft gaat het gelukkig beter. En belangrijk is dat dagbesteding ook weer zo goed als normaal functioneert.
Als bestuur krijgen we hier weer energie van. En het ziet ernaar uit dat we elkaar ook fysiek weer mogen ontmoeten. Tijdens de digitale bijeenkomst 22 april gaven enkele leden aan een meer actieve rol te willen vervullen. Daar zijn we natuurlijk blij mee. In deze nieuwsbrief een update over de stand van zaken tot nu toe zoals de Algemene ledenvergadering (ALV), het Steunwiel en ‘Platform VG en belangenbehartiging’.
ALV
Zoals al aangekondigd per mail heeft het bestuur van het Platform besloten de ALV uit te stellen tot later dit jaar. Dit wordt vermoedelijk september. De reden is dat we veel waarde hechten aan een fysieke bijeenkomst. De extra online vergadering die we 22 april hadden kende een geringe opkomst en is mede een reden om een `live’ ALV te willen organiseren.
Terugkoppeling 22 april
Tijdens de bijeenkomst 22 april is constructief gesproken met de aanwezigen over betrokkenheid bij uitbreiding van het Steunwiel in de regio. De ingediende subsidie aanvraag bij ZonMw is helaas niet toegekend. Daarom gaan we met plan B aan de slag. En dat betekent aanvragen per gemeente in de regio. De eerste aanvragen zijn inmiddels ingediend. Dirk Kox, coördinator van het Steunwiel, gaf een toelichting op de stand van zaken. De aanwezigen gaven daarbij de volgende suggesties:
- Benader de zorgondersteuners per gemeente en geef aan wat Steunwiel is en doet.
- Ontwerp en gebruik een duidelijke flyer.
- Maak duidelijk of het model van Steunwiel Eindhoven een-op-een uitgerold kan worden in de regio of in een aangepaste vorm.
Het tweede onderwerp was het ophalen van input voor het jaarplan 2021. Ook hier was een goede discussie en zijn o.a. de volgende aanbevelingen gedaan.
- Zoek contact met adviesraden van de verschillende gemeenten, met name op gebied van belangenbehartiging. En zorg dat de stem van mensen met een verstandelijke beperking meer bij de sociale adviesraden op tafel komt.
- Mogelijk kan het Platform een intervisiegroep starten. Een van de aanwezigen bood aan hier het voortouw in te willen nemen.
- Doe dit samen met andere cliëntenraden Sociaal Domein, bijvoorbeeld op het gebied van beschermd wonen.
- De indruk bestaat dat cliëntenraden Sociaal Domein juist wachten op onderwerpen die mensen met een verstandelijke beperking aangaan. Bespreek daarom gezamenlijke thema’s tussen en met de verschillende cliëntenraden.
- Organiseer 4x per jaar een (digitale) bijeenkomst voor en door de leden.
Met deze ideeën gaat het Platform het jaarplan verder vormgegeven. We gaan dit plan tijdens een digitaal overleg met de leden delen.
Namens het gehele bestuur wens ik jullie allen een gezonde en mooie zomer toe, zonder veel beperkingen.
Maarten Haasnoot