Na de wat sombere vooruitzichten eind 2021 over corona zien we gelukkig een kentering
in het afgelopen eerste kwartaal. De Omikron-variant houdt ons veel minder in de greep dan was voorzien. Met het nieuwe kabinet leek er zelfs ineens veel meer mogelijk. En het feit dat er zelfs weer carnaval gevierd kon worden was voor velen iets wat kort hiervoor nog ondenkbaar leek. We gaan weer richting een open maatschappij, zij het nog met de nodige aandacht.
Persoonlijk merkte ik dit omdat het woonhuis waar mijn zoon verblijft toch weer twee weken in quarantaine is geweest. Voorzichtigheid blijft geboden.
Tijdens dit schrijven zijn er naast de lichtpuntjes ineens donkere wolken van een andere orde die de wereld bedreigen. Laten we hopen dat dit niet verder gaat escaleren.
In deze editie
In deze nieuwsbrief is er aandacht voor Steunwiel. Zoals al aangegeven in de vorige nieuwsbrief was de voorgenomen overdracht van Steunwiel naar MEE aangekondigd. We kunnen melden dat dit inmiddels is geregeld en ook dat er een coach is aangesteld ter ondersteuning van Steunwiel. Het afgelopen kwartaal heeft de overdracht plaatsgevonden.
Zowel over de overdracht naar MEE als ook een interview door leden van Steunwiel met de nieuwe coach is in deze nieuwsbrief te lezen.
Het Platform heeft samen met Steunwiel en MEE initiatief genomen om aandacht te geven
aan de gemeenteraadsverkiezingen. In deze nieuwsbrief artikel uit het Eindhovens Dagblad over de thema-avond: ‘Stemmen doe je zo!’.
Ook zijn we verheugd dat de contacten met zorginstelling Lunet verder zijn geïntensiveerd,
zie verder in deze nieuwsbrief.
Heidag uitgesteld
Jammer genoeg hebben we een geplande `heidag’ (om ons als bestuur te bezinnen op de toekomst van het Platform) al enkele malen moeten uitstellen. Dit vanwege privé-omstandigheden van enkele bestuursleden. Het was de bedoeling om de primaire rol van het Platform als kennisdeling en informatieverstrekking verder uit te werken. Het bestuur zou in het eerste kwartaal van 2022 met een voorstel komen. We hopen dat we dit in het tweede kwartaal alsnog kunnen doen zodat we in de eerstvolgende ALV daar meer over kunnen vertellen. Dit zal ook gevolgen hebben voor de planning van de ALV.
Dit geeft temeer de kwetsbaarheid van ons als (klein) bestuur aan. Hopelijk zijn we
in de loop van het tweede kwartaal weer op volle sterkte.
Toekomstplannen
We hebben nog genoeg ambitie en er liggen nog vele uitdagingen zoals ook aangegeven
in de vorige nieuwsbrief. De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), het contact met en tussen cliëntenraden/medezeggenschapsraden en heroriëntatie van regionale ledengroepen. Ook verdere verkenning met MEE in het kader van contacten met gemeenten in de regio betreffende de activiteiten op het gebied van het VN verdrag voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dit vlak doen bijna alle gemeenten nog te weinig. We vragen onze leden dringend om met voorbeelden te komen zodat we dit gericht en samen kunnen aanpakken. Alleen dan kunnen we een vuist maken.
Tenslotte
Een ander punt van aandacht is de ervaring van ouders bij een eventuele opname van hun kind, broer of zus, in het ziekenhuis. Op dit moment zijn er verschillende signalen dat dit niet altijd goed gaat. Vanuit het Platform zijn we in gesprek met het Máxima MC omdat eerder gemaakte afspraken over dit onderwerp niet meer gehanteerd worden. Informatie op hun website hierover is er niet meer. Het gaat hier vooral om mensen met een (l)vb ouder dan 18 jaar, die als een ‘normale’ patiënt worden gezien. Samen met Platform VG Midden- en West-Brabant pakken we de signalen op. Input van onze leden over andere negatieve ervaringen van andere ziekenhuizen in Brabant zijn welkom. Een mailtje naar het secretariaat van Platform VG
is voldoende zodat we contact kunnen opnemen.
Maarten Haasnoot
Vicevoorzitter