Vrijdag 3 november bezochten meer dan 500 mensen de SamenSterkdag 2023 in Zwolle. Mensen met een beperking, naasten, vertegenwoordigers, begeleiders en andere mensen die belangstelling hadden. Het was een dag vol ontmoeten, in gesprek gaan, leren en gezelligheid.
Bezoekers werden ontvangen bij de registratiebalie.
Eerst was er tijd voor koffie of thee met wat lekkers.
Daarna werd de dag op verrassende manier geopend door KansPlus directeur Dickie van de Kaa en LFB directeur Ellis Jongerius.
Zij waren de dagvoorzitters van dit congres. In een filmpje was te zien hoe zij zich samen in de boksschool hadden voorbereid.
Bij de opening waren korte interviews en verhalen van een naaste, een zorgprofessional en een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Na de opening konden bezoekers kiezen uit 19 verschillende sessies.
De sessies hadden te maken met één van de hoofdthema’s:
- Samen Sterk voor een mooie toekomst
- Samen sterk door vrijheid en eigen regie
- Samen Sterk meedoen.
Bezoekers hebben veel informatie en ervaringen met elkaar gedeeld.
Er was een prachtige theatervoorstelling ‘De Verwanten’ en een grote informatiemarkt.
Het werd een gezellige dag voor iedereen die erbij betrokken was.
Nagenieten en terugkijken
De presentaties en verslagen van de sessies kun je terugvinden op de website www.samensterkdag.nl.
Ook alle foto’s die op 3 november zijn gemaakt, zijn er te zien.
Zo kun je de SamenSterkdag 2023 nog een keer beleven.
Volgend jaar weer?
Ja! Op vrijdag 1 november 2024 is de volgende SamenSterkdag. Houd deze datum alvast vrij in je agenda. Waar de dag plaatsvindt weten we nog niet, maar het zal in het oosten van het land zijn.
Vergeet de gehandicaptenzorg niet
Cliënten- en verwantenraden uit de gehandicaptenzorg trekken aan de bel. Namens mensen met een beperking en hun naasten. Zij zien dat de ouderenzorg, de ggz en de ziekenhuiszorg volop in beeld zijn bij politiek en media. Maar de gehandicaptenzorg wordt net zo goed geraakt door financiële problemen en personeelstekorten en deze sector is nauwelijks zichtbaar.
Ze zijn bang dat mensen met een levenslange en levensbrede beperking vergeten worden.
Wij, KansPlus, het LSR en Ieder(in), roepen politici, landelijke beleidsmakers en bestuurders van zorginstellingen voor de gehandicaptenzorg dan ook op aandacht te schenken aan de zorgen van deze mensen en de problemen die hieraan ten grondslag liggen.
Lees verder
Geschillencommissie Gehandicaptenzorg doet uitspraak over gedwongen verhuizing
Zorginstelling Amarant Groep had niet mogen besluiten om woongroep De Stalhouderij te sluiten en zes bewoners te verplaatsen.
Ook heeft de zorgaanbieder in de procedure tot het besluit niet zorgvuldig gehandeld.
Tot dit oordeel komt de Geschillencommissie Gehandicaptenzorg.
Vijf van de zes bewoners van de Stalhouderij hadden een klacht ingediend over het besluit van de Amarant Groep.
Lees hier verder over de uitspraak (bron: Ieder(in))
Publieksversie Governancecode Zorg 2022
In Nederland werken meer dan 1 miljoen mensen in de zorgsector.
Het leveren van de best mogelijke zorg staat daarbij voor alle zorgprofessionals hoog in het vaandel. Het bestuur en de toezichthouders van een organisatie hebben een belangrijke taak in het bewaken en beter maken van die kwaliteit van zorg.
De wijze van besturen en toezichthouden – ook wel governance genoemd – is door de gezamenlijke brancheorganisaties in de zorg beschreven in de Governancecode Zorg 2022. Deze code gaat uit van zeven principes op basis waarvan een raad van bestuur en een raad van toezicht hun werk doen.
De brancheorganisaties in de zorg willen graag dat meer cliënten, medewerkers en andere belangstellenden kennismaken met de code en deze zeven principes.
Daarom is een verkorte publieksversie uitgebracht.
Lees meer